divendres, 10 de setembre del 2010

11 de setembre, i vénen eleccions!

Doncs vet-ho aquí que som, un cop més, a 11 de setembre, un cop més en un país ocupat, i un cop més, seguim cornuts i pagant el beure.

De tota manera, i respecte l'emancipació nacional, em permetré citar Herman Melville en el seu idioma original: "thar she blows!" (allà rebufa).

Aquesta cita, de la gran novel.la Moby Dick, com més d'un haurà endevinat, ens ve a pèl: ja s'albira el dia en què ens emanciparem com a nació, probablement no al proper novembre, però ja se li veu el llom, com a la balena blanca, a l'horitzó. I esperem que quan els baleners del TC ens vinguin a tocar allò que no sona, tinguin la mateixa fi que el capità Ahab, ensorrats pel pes de la justicia històrica.

Però bé, tornant al tema de les eleccions: segons aquest senyor d'Iznájar, el dia 28 hem de fitxar a les urnes. Dic fitxar, perquè trobo que en un estat (suposadament) democràtic, anar a votar hauria de ser un deure, no un dret. Les abstencions haurien de ser excepció, reservades als malalts, a les persones que no es troben en plena possessió de les seves facultats, o a la gent que, senzillament, no pot fer-ho.

El problema, l'abstenció, rau en què actualment, no hi ha cultura democràtica. Sóc de la opinió que a les escoles, els professors haurien d'ensenyar als nois el valor d'una democràcia. Ensenyar-los com es munta una campanya, com es fan els debats, com funcionen les estadístiques: en algun punt de la seva formació, haurien de fer treballs seguint l'evolució d'una campanya muntada per la mateixa escola, si ho volen, com a assignatura interdisciplinar, amb noms de partits ficticis, i que els mateixos nois elaboressin propostes, fessin campanya, debats, i tot el que cueja. Així, aprendrien que no és pas una bicoca, fer rutllar el país, que cal esforç, perseverança, i valorarien més el fet d'exercir el seu dret (deure) a vot quan els arribés el moment.

Senyors consellers de cultura (actual i futuribles): Aquí els deixo una proposta en ferm.