dijous, 23 de desembre del 2010
Temps Interessants
divendres, 19 de novembre del 2010
Wagner, Llibertat, Olor.
dijous, 28 d’octubre del 2010
Un país modern ?
Recordareu aquell president de govern del veí del costat que va anar, tot orgullós, presumint de modernitat i de comptes sanejats, i que després es va clavar la gran patacada. Doncs bé, ho era, realment, de modern, aquell país?
Un país on molts aturats culpen els immigrants de l'atur existent, on gran part de l'economia depenia d'un sector, el de la construcció, en què la gent no s'ha preocupat de formar-se, i quan aquest sector ha fet figa, els treballadors s'han trobat competint en igualtat de condicions amb gent sense qualificació arribada d'altres indrets.
La culpa d'això de qui seria, doncs? La podríem atribuïr a molts empresaris, que no permeten formar-se als operaris, no fos cas que trobéssin una feina més ben pagada i toquéssin el dos (n'he vist casos). També es podria atribuïr al pragmatisme o deixadesa dels treballadors, que s'estimen més guanyar-se les garrofes fent jornades draconianes que arriscar-se a aprendre un nou ofici, que podria (o no) servir-los d'alguna cosa. En cap cas és culpa dels nouvinguts, que tant si vénen qualificats com si no, han d'acollir-se a una feina que els doni prou diners com per viure (o malviure). Com que vénen sense res, tampoc no han de renunciar a res, i poden acceptar treballar per sous més baixos que els autòctons, empantanats com estan mirant de pagar hipoteca, cotxe, televisió per satèŀlit i apartament a Torredembarra, no poden acceptar. Sous que, en molts casos, són inferiors al que cobrarien en cas d'agafar l'atur. Algú s'estranya, doncs, que molta gent opti per exhaurir la prestació?
I és que en el fons, tot és un problema de la manera de pensar. Com que les condicions de vida ja són prou precàries en condicions normals, la gent no arrisca, no és emprenedora, mira de trobar una estabilitat, encara que sigui dolenta. Un exemple clar de dinamisme econòmic són els Estats Units d'Amèrica. Molta gent hi va anar, perseguint el "somni americà", creient que encara que hi anessin sense res, podrien arribar a triomfar. El resultat fou que emprenedors de tot el món hi van anar a mirar de millorar el seu estatus econòmic (i millorant, de retruc, el del seu país d'acollida). Aquest model és similar al que veiem per exemple a Barcelona, de la mà de molts comerciants xinesos. Vénen, munten un petit negoci familiar, i quan el tenen amortitzat, en munten un altre, i després un altre. Molts Pakistanesos tenen una mentalitat similar. Com és possible, doncs, que els catalans haguem perdut aquest esperit emprenedor? La corona d'Aragó va arribar a ser una potència mercantil, i la majoria d'empreses exportadores de l'estat són ubicades al principat.
El govern ha de poder apeŀlar a aquest esperit emprenedor, i posar tots els mitjans perquè la gent es formi, arrenqui nous negocis competitius, i això ens tregui de la crisi que arrosseguem. També haurà de posar mesures perquè no ens tornem a trobar en un cas semblant. Ha de fer canviar l'esperit de la gent, crear aquest orgull de ser català, fer que dir "sóc català" equivalgui a dir "sóc ciutadà d'un dels motors econòmics d'Europa".
El govern, en definitiva, té la responsabilitat de posar tot el que calgui per convertir-nos en un país modern.
Oriol Ferrerons Manich.
- Escrit des del meu iPhone.
dimarts, 19 d’octubre del 2010
Superherois: anàlisi de la campanya política en clau de còmic.
dimecres, 22 de setembre del 2010
La màgia de les enquestes
divendres, 10 de setembre del 2010
11 de setembre, i vénen eleccions!
dimecres, 8 de setembre del 2010
El saben, aquell que diu...?
- Han subestimat la mala llet que genera una campanya anticatalanista en el personal, i s'obliden que ara ja no només n'hi ha una (la seva), sinó que també hi ha els C's i els nois de PxC, que es dedicaran a estendre bilis allà on compareguin. El català, acostumat a la bona gastronomia del país, no és massa partidari de la bilis (per no dir gens), així que és previsible que hi hagi un efecte rebot, i que més gent vagi a les urnes a no votar-los a ells.
- Han fet un mal càlcul amb el PSC, d'una banda, confien a que voldran seguir manant (i què n'és de còmoda, la poltrona), però també confien en què voldran fer-ho a qualsevol preu. I no és així. A can PSC saben que un pacte PSC-PP, a banda de produïr butllofes en casa pròpia (i alguna defecció), els condemnaria a perdre una gran part de l'electorat, perquè...
- Catalunya no és Euskadi. No tenim un grup mal dit terrorista (com tots els entesos saben, no ho són, de terroristes, només són un grup de mafiosos aficionats, menyspreat pels autèntics mafiosos, tal i com explica Roberto Saviano, que ningú discutex que és un entès en aquest tema). La gent no està predisposada en contra del nacionalisme a causa de la violència, bàsicament perquè no en fem. Aquí som capaços de juntar més d'un milió de persones clamant pel reconeixement de Catalunya com a Nació al centre de Barcelona i que no hi hagi cap aldarull.
- I com que no hi ha violència, aquí no podràn passar-se per l'engonal 100.000 vots dirigits a formacions independentistes amb l'excusa d'il·legalitzar-les perquè són violentes.
dilluns, 6 de setembre del 2010
Nivell C sí, nivell C no...
dimecres, 25 d’agost del 2010
Una nova perspectiva
Resposta del Servei d'Atenció a l'Audiència: |
Benvolgut Oriol. Televisió de Catalunya no menyspresa ningú però en un context en què hi ha molta informació és evident que destaquem els partits i grups més majoritris que hi participen. Procurem sempre ser imparcials i no tenim ordres de tapar ningú ni ho volem fer. Salutacions. Televisió de Catalunya Atenció a l'Audiència www.5430.cat |
diumenge, 11 de juliol del 2010
Carta a TV3.
Aplaudeixo la seva iniciativa de retransmetre tota la manifestació del 10 de juliol en directe, No obstant això, he detectat un menyspreu i voluntat d'ignorar la formació Reagrupament.CAT, molts dels membres de la qual van assistir a la manifestació.
Trobo molt trist que, en un país on cada cop som més els que ens unim al clam per la independència, s'estigui maltractant la formació que aposta més fort per aconseguir l'estat propi. Potser em voldran convèncer del contrari, però ara com ara, les úniques referències que recordo a la seva cadena sobre RCat i el doctor Carretero són les que fan al seu programa "Polònia". A les notícies serioses li donen més protagonisme a un brètol com en Josep Anglada que a nosaltres.
Ho trobo trist, francament.
Evidentment, podran optar per ignorar el meu comentari com ignoren el meu partit. Si ho fan, hauré de provar sort amb la meva queixa al "Telemonegal" de BTV, si és que tampoc no hi ha ordres de tapar qualsevol cobertura mediàtica a aquesta formació.
Espero que en el futur siguin més imparcials i recordin que a Catalunya hi som tots, no només uns quants.
Moltes gràcies.
Oriol Ferrerons Manich.
dilluns, 5 de juliol del 2010
Radicalismes i Aquelarres
dimarts, 29 de juny del 2010
"... Y hasta aquí puedo leer."
divendres, 26 de març del 2010
Higiene Informativa
Ben trobats altre vegada,
Com n’informarien, d’això, els diaris? “Los catalanes nos venden a Francia”?. Segur que als borbons els faria gràcia!